Поради фотографу!

Генеологічні дослідження та архіви онлайн

Вітання! Знаєте, неважливо який вид мистецтва вам подобається більше, все і завжди починається з азів. Наприклад, художників спочатку вчать, як тримати олівець. Щоб, якщо вже взяв його в руку, намалював щось на полотні.

Так, може для створення шедевра талановитій людині і не потрібен олівець, а то і рука, яка його тримає, але вчити його будуть саме з цього. У цій статті, якщо вже ви її відкрили і почали читати, я дам поради починаючому фотографу – вам!

Кожна людина навчався в школі, і у кожного був урок малювання, тому для наочності надалі я буду проводити аналогію з художниками і їх роботами. Имхо, це буде куди краще, ніж міркування про саму природу фотографії. Отже, поїхали:

Знімати, знімати і ще раз знімати!
Якби стаття називалася не десять, а одна порада початківцям фотографам – це був би саме ця рада! Працювати, працювати і ще раз працювати. Адже тільки робота над собою і своїми знімками приведе вас до очікуваних результатів. Просиджування на форумах і вивчення інструкцій не дасть таких результатів, як практика. Ні, я не кажу, що читати форуми – це погано. Навпаки, це може бути навіть корисно. Але якщо не фотографувати самому, то навіщо вам десь сидіти і щось читати?

А мине тиждень, так взагалі все забудеться. І практика повинна бути постійною! Якщо кожен місяць ви будете робити по 300-500 знімків, то на трьохтисячне кадрах ви відчуєте, що наблизилися до бажаного. І це не новина – це всюди. Коли ви вправляєтеся на тренажері, ви не відразу бачите свої зміцнілі м’язи. Або вдосконалюєтеся в якомусь певному виді спорту ви теж не відразу. Лише після довгих і постійних тренувань розумієте, що стали сильніше і красивіше.

Ретельна підготовка – гарантія успіху!
Так, фотографувати треба багато, але не всі ж поспіль. Для початку виберіть, що саме вам подобається в фотографії – який стиль вам ближче. Звичайно, це не просто. У кожному жанрі є свої особливості. Для зйомок природи вам знадобляться одні інструменти, для репортажної зйомки вам треба оволодіти чутливістю камери і зумом об’єктива. Для створення портретів, які я сам просто обожнюю, потрібна хороша постановка освітлення і спалах.

Дихайте, як то кажуть, глибше і знімайте шедеври зі штатива.
Поспішиш людей насмішиш. Так і надходять починаючі фотографи, не слухаючи порад. Помітив щось цікаве – скинув камеру, клацання, побіг шукати наступний сюжет. Уявіть собі музиканта в переході, який з кожною новою людиною починає грати заново? Смішно, чи не так? Але саме це часто і відбувається, адже камера дозволяє відобразити побачене одним натисканням кнопки.

А коли фотографія вже роздрукована, то розумієш, що горизонт не вирівняний, що можна було б сфотографувати з іншого ракурсу – та й взагалі вийшло не зовсім те, що хотілося.

Копіюйте шедеври!
Є така практика у художників – вони копіюють роботи майстрів жанру. Дивляться на готову роботу і не бачать, як вона створювалася. Процес створення вони повинні вибудувати самі. Хоча начебто чого тут творити, ось вона, готова робота. Ну, поставив предмети так і сяк, вибрав потрібні кольори – все ж і так зрозуміло. Однак варто трохи змінити відблиск або ледь посунути предмет, як відразу ж розвалюється композиція. В цьому і полягає навчання майбутнього художника.
У фотографії те ж саме. Хочете робити гарні знімки – вивчіть поради починаючому фотографу назубок, а після загляньте в роботи майстрів! Знайдіть вподобану фотографію і постарайтеся її відтворити. Далі спробуйте розібрати, чим відрізняється ваша копія від оригіналу і чому вона не настільки хороша (в більшості випадків так і буде). Якщо збираєтеся куди-небудь з’їздити, загляньте в інтернет. Там ви зможете знайти купу знімків місця призначення – виберіть вподобані і повторіть!

Аналізуйте відзняте.
Згадайте мій перший рада. Знімати треба багато і часто. А після аналізуйте відзняте, тим більше для дзеркалок це просто – з кожним кадром записується докладна інформація про умови зйомки. Залишається тільки переглянути знімки і, використовуючи цю інформацію, зрозуміти де були допущені помилки. Фотографія вийшла дуже темною – може, варто було використовувати спалах? Багато галасу – можливо, камера була на межі чутливості? Хоча, іноді шум доповнює знімок.

Генеологічні дослідження та архіви онлайн

Залишити коментар